Domů » Sdružení a spolky » Sport » Marek Causidis celkově čtvrtý na světě!

Náš dobratický ultra běžec Marek Causidis běžel v sobotu 23.září v populárním Salomon Ultra Pireneu ve španělských Pyrenejích. Byl to poslední závod světové série Ultra Sky a tak se běželo i o celkové umístění. Tento závod byl dlouhý 110km s převýšením 6800m.

Z vítězství se radoval domácí běžec Pablo Villa  v čase 12:30:19, druhý skončil Rus Dmitry Mityaev čas: 12:33:46, na třetím místě doběhl francouzský vytrvalec Aurélien Dunand-Pallaz, v cíli měl výsledný čas 12:44:15.

Marek Causidis dosáhl na pěkné 16. místo s časem 14:29:28, kdy se statečně rval nejen s tratí, ale i sám ze sebou. Přece jenom už je na něm znát těžká běžecká sezóna. O tom, jak těžký to byl závod hovoří až 6.místo celkového suveréna letošní série, Španěla Hernanda. Ten po doběhu a zisku celkového prvenství řekl: „V tomto závodě jsem trpěl hodně. Měl jsem bolesti v kolenou, postihly mne žaludeční potíže, ale podařilo se mi pokračovat, skončit šestý a stát se šampiónem Sky Ultra, který byl mým hlavním cílem v poslední části sezóny.“

I Marek si představoval lepší umístění, jak uvedl na facebookových stránkách: „Mířil jsem výš a chtěl jsem být alespoň o hodinu lepší, jenže od startu až do cíle to nešlo tak, jak jsem si představoval. Do závodního tempa jsem se v podstatě nedostal. Nikdy mi nebylo hůř než včera na 74. kilometru, kdy bylo mé tělo zcela prázdné, já byl naprosto odevzdaný a najednou se z boje o výsledek stal boj o přežití. Stát se tohle doma v Beskydech, dávno jsem skončil. Jen tady to bylo včera jiné, chtěl jsem to dokončit za každou cenu a do cíle to urvat pouze hlavou, když to jinak nešlo. Cítil jsem určitou zodpovědnost, a ty stovky, spíš tisíce fandících lidí s katalánskými vlajkami podél celé trati, vytvořili nádhernou atmosféru, kterou jsem ještě nikdy nezažil, a to bylo asi nejvíc, co mě hnalo do cíle. Nakonec se to nějakým způsobem povedlo a potom jak mi bylo, beru 16.místo jako úspěch,“ ukončil Marek  Causidis svoje  účinkování ve Španělsku.

Jen na doplnění, další Čech Jan Bartas  dokončil běh na 50.místě za 16:18:20 hodin,   Tomáš Honegr skončil 330. za  čas 23:08:31.

Zcela výjimečný je ale pohled na celkové hodnocení  Sky Ultra po všech závodech:

  1. Luis Alberto Hernando – ESP
  2. Aurélien Dunand – Pallaz – FRA
  3. Dmitry Mityaev – RUS
  4. Marek Causidis – CZE
  5. Francesc Solé – ESP

Čtvrté místo ve světové konkurenci si zaslouží náš obdiv a potvrzení toho, že letošní sezóna je pro Marka Causidise skvělá. Samozřejmě mu to všichni, nejen z Dobratic, přejeme.  Marku, gratulujeme!!                                                                                                                                                                                                                       K.Moškoř



  • Modernizace webových stránek hrazena z projektu CZ.03.4.74/0.0/0.0/18_092/0014731

    Logo Evropské unie

ŠANCE pro HONZU
Aktuálně vybráno : 132 000 Kč