Domů » Sdružení a spolky » Sport » Premiéra fotbalistů na jedničku!

TJ Dobratice – TJ Petřvald na Moravě 3:1 (1:0), branky Marián Causidis 2, Skotnica

Na premiérové utkání v 1.A. třídě se do Dobratic přišlo podívat přes dvě stovky diváků. Za proměnlivého počasí svůj debut domácí fotbalisté zvládli a po zásluze získali první tři body.

Byla to historická událost pro celou obec. Samotnému zápasu předcházela nečekaná nehoda autobusu s hráči a fanoušky z Petřvaldu. Řidič se nějak nevešel na příjezdovou komunikaci k hřišti a totálně zablokoval všem příjezd a skoro i příchod na utkání.  Jako by to bylo zlé znamení pro hosty, které nakonec vyústilo v jejich porážku.

Ale začneme pěkně od počátku. Domácí organizátoři se na zápas připravili s několika soutěžemi. Novinkou byla tipovačka prvního střelce v dobratickém dresu ve vyšší soutěži, nechybělo kopání penalt a také již oblíbená cena z vylosovaných vstupenek  – vepřová hlava. Při nástupu obou týmů na hřiště pod vedením rozhodčích (jako hlavní pískal P.Jantoš, asistenty byli půvabná Š.Dytková a M.Chýlek), nejprve předseda Výkonného výboru OFS Frýdek – Místek Z.Duda předal předsedovi TJ B.Bortlíčkoví pamětní plaketu Za rozvoj kopané v Dobraticích a po té společně se starostkou obce A.Kacířovou provedli slavnostní výkop. Utkání mohlo tak začít a čekalo se, co přinese. Trenéři postavili k utkání  tyto hráče:

Petřvald n.M.: Kotrba, Jaroš, Hýl Martin, Mičaník (70.Hýl Marek), Jaroš, Huvar R. (78.Válek), Augustýnek, Kotek, Musil, Huvar J. a Malúš, trenér Podveský Pavel.

Dobratice: Tesarčík, Béla, Klesniak, Lýsek, Skotnica, Světlík, Malyjurek (89.Bortlíček T.), Dian, Uherek, Causidis Marián, Dobiáš M.(78.Dobiáš D.), trenér Korabík Marián

Při pohledu na domácí sestavy byly obavy, jak svěřenci trenéra Korabíka svůj úvodní zápas zvládnou. Přece jenom chybělo několik klíčových hráčů z minulé sezóny (Hlaváč, Farny, D.Kolář, Marek Causidis a další) a tak proti otřelému soupeři hrajícímu tuto soutěž již několik let museli ukázat svoje bojovné srdce. A třeba hned na úvod říci, že šli do utkání velmi zodpovědně a cílevědomě. Tipovací soutěž už v 11.minutě věděla jméno hráče první vstřelené branky v 1.A třídě.  To hosté nechali příliš prostoru Mariánu Causidisovi a ten si prošel z pravé strany velkého vápna až k levé a v pravý čas vyslal nechytatelnou střelu levačkou přesně do horního růžku Kotrbovy branky, 1:0. V prvních minutách bylo na hřišti vidět, že se fotbal na této úrovni už nehraje v rukavičkách a rozhodčí Jantoš brzy vytahoval pro klid na trávníku žluté karty. Domácí měli tak pár možností na zvýšení skóre zejména z přímých kopů, ale nic z nich nebylo. To ve 24.minutě již nestála proti střelci žádná zeď, protože se kopala penalta ve prospěch Dobratic za evidentní faul brankáře na pronikajícího hráče. Patrik Béla volil razanci, ale trefil jen síť nad brankou hostů a skóre zůstalo beze změny. Hosté tak přežili tutovku, ale nic kloudného na hřišti nepředváděli. Po půl hodině se ve vytrvalém dešti rodily šance pomálu. Jen hostující Jaroš přetaženým centrem lehce vylekal z klidu Tesaříka, míč zapadl za zadní tyč mimo branku. V poslední minutě se probil svým typickým způsobem do vápna Skotnica, jeho přihrávka přes blok obránce neprošla. Naopak hosté ihned využili možnosti a v přečíslení tři na jednoho trefili Malúšem jen tyč dobratické branky.

Druhý poločas začal za mírného deště a oblohu nádherně vyzdobila duha. Na hřišti bylo vidět snahu Petřvaldu o srovnání stavu. Měli několik standardních příležitostí, jenže dobře fungující obrana Dobratic byla vždy včas u míče a ten končil daleko od Tesarčíka. Po hodině hry načechral míč na hlavu Michala Dobiáše Malyjurek a jen centimetry chyběly k druhé radosti domácích fandů. Ti nemuseli dlouho čekat. Po faulu před šestnáctkou se kopal z 25 metrů přímý kop. Míč z levačky Mariána Causidise s vypětím vytlačil gólman na tyč a od ní směřoval k místu, kde byl  Skotnica a domácí vedli 2:0. Klidné vedení trvalo jen pět minut, protože penaltu si vyzkoušeli i hosté po faulu na hranici šestnáctky. Augustýnek oklamal brankáře Tesarčíka a snížil na 2:1. Mohlo být brzy srovnáno po několika málo sekundách, kdy Lýsek zachraňoval Dobratice od jistého gólu. Jedinou slabší chvilku si totiž vybral dobratický gólman, kdy nedosáhl na centrovaný míč a nejvyšší hráč hostí Malúš poslal míč hlavičkou mezi tyče. Tam naštěstí stačil doběhnout zmiňovaný obránce domácích a odkopnout míč do bezpečí. Definitivní tečku ve skóre udělal klíčový hráč domácích, kapitán Marián Causidis. Malyjurek našel po rohovém kopu přesně jeho hlavu a bylo to 3:1. Ještě třešničku na výborném a bojovném výkonu domácích mohl udělat Skotnica. V situaci sám na brankáře měl navrch ale petřvaldský strážce branky.  Domácí tak získali první cenné body v novém ročníku a předvedli nejen divákům, ale i sami sobě, že se dá hrát a pokračovat ve vítězné euforii známé z posledních mistrovských zápasů.



Sport
  • Modernizace webových stránek hrazena z projektu CZ.03.4.74/0.0/0.0/18_092/0014731

    Logo Evropské unie

ŠANCE pro HONZU
Aktuálně vybráno : 132 000 Kč