Domů » Sdružení a spolky » Sport » NEZMAREM BESKYD se stal Marek Causidis a Vít Otevřel

Poslední záříjovou sobotu se ve Slezských Beskydech uskutečnil ULTRA SKY MARATHON zařazený do Czech Sky Running Series.

Nezmar – UltraTrail neboli TransGoralia je  horský maratón v nejsevernější části Slezských Beskyd, vedoucí po tzv ,,polském hřebenu“ jenž je přirozenou hranicí mezi Českou a Polskou republikou, jehož nejvyšším bodem je Velká Čantoryje. Vrchol, ve kterém se podle legendy ukrývá vojsko s rytíři, kteří povstanou, až bude lidu nejhůře. Závodníci obíhali celý Jablunkovský průsmyk  přes vrcholy – Mloda Góra, Kyčera a dále na Goralské vrcholy – Skalka, Velký Polom, Kamenitý, Kozubová a  Ostrý.

Pro nezasvěcené se jedná o běh v horách a na závodníky čekala pekelná porce 107 km s úctyhodným převýšením 5787 m. Pro 52 přihlášených mužů to znamenalo 11 stoupání, z toho 6 sjezdovek. 

Článek o skvělém výkonu Marka vyšel i v Deníku: http://fm.denik.cz/ostatni_region/marek-causidis-se-stal-vitezem-nezmar-maratonu-20141009.html

Počasí nebylo zrovna ideální, celou noc i nad ránem neustále pršelo, na hřebenech byla velmi hustá mlha a všude na trati bylo spousty bahna. Nejlépe, jak pochopit o co vůbec šlo, nám přiblíží jeden ze dvou mužů, kteří proťali pomyslnou cílovou pásku na 1.místě, Marek Causidis:

„Vystartovali jsme v 00:01, tempo bylo ideální, na 13. kilometru, kde byla první kontrola, jsme běželi skupina asi 7 běžců. Poté přišla první sjezdovka a začalo se to trhat. Vít Otevřel za to hodně vzal, já jsem se chytl a tempo udržel už jen Tomáš Svoboda. Pokračovali jsme tedy společně.

Na Velké Čantoryji jsme už měli menší náskok a pokračovali dále ve stejném tempu, sjezdovky, výstupy, hřebeny, seběhy. Bohužel na hřebeni mezi Malým a Velkým Stožkem byla mlha, kde nešlo na 10 metrů před sebe vidět, přehlídli jsme značení, zakufrovali (zabloudili pozn.redaktora) poprvé, a ztratili zhruba 20 minut. Předběhl nás jeden závodník, ale na občerstvovací stanici na 48. kilometru jsme doběhli společně.

Odtud jsme vyrazili znovu ve třech, ale na dalších 10km jsme dokázali opět zakufrovat. Ztratili jsme určitě dalších 15 minut, protože když jsme dorazili na kontrolu do Mostů u Jablunkova, závodník, který vybíhal před 10 km za námi, si už zde vychutnával velice dobrou polévku. Vyběhl jsem z tohoto místa o něco málo dřív než Vít s Tomem, kluky jsem poté zahlédl až pod sjezdovkou Severka, a protože jsem věděl, že sjezdovka je dlouhá a prudká, raději jsem zvolnil, ať nechytnu křeče, a tak mě Víťa zanedlouho dohnal. Na další občerstvovačku v Horní Lomné (78km) jsme dorazili ve dvou, a Tom už nějakou minutku ztrácel. Moc jsme se zde nezdrželi, ihned jsme vyběhli a udržovali stejné tempo. Už nás naštěstí nečekala žádná sjezdovka. Stoupání na Slavíč a poté na Kamenitý a Kozubovou byly sice dlouhé, ale ne už tak strmé.

Na poslední kontrole (96km) jsme už měli několikaminutový náskok. Zbýval tedy už jen poslední kopec a to byl Ostrý. Vystoupali jsme nahoru, a seběh dolů do Bystřice nad Olší už byl výklus. Do cíle jsme doběhli v čase 15:20 společně. Domluvili jsme se takhle. Vít byl lepší do kopce, já z kopců, mohl jsem tedy v tom závěrečném 9tikilometrovém seběhu utéct, sil jsem měl dost, ale nechtěl jsem. Vítek si zasloužil vyhrát úplně stejně jako já. Takřka celý závod jsme odtáhli společně, chtěl jsem, ať doběhneme i do cíle společně, aby to bylo fér. S pořadateli jsme tohle naše rozhodnutí konzultovali, neměli s tím problém, takže v cíli bylo vše v pořádku.

Poděkování patří všem partnerům, firmě THE NORTH FACE, Makymu (organizátor Marcel Žuška) za super závod, lidem za podporu a hlavně bráchovi s Kulišem (J.Uherkem) za suport na trati. Díky moc!!“

Myslím si, že můžeme Markovi poděkovat a poblahopřát za skvělý individuální úspěch! A jsme rádi, že i obec Dobratice má svůj podíl na skvělé reprezentaci tohoto mladého sportovce.

Se svolením autora M.Popielucha přidáváme několik fotek ze závodu.



  • Modernizace webových stránek hrazena z projektu CZ.03.4.74/0.0/0.0/18_092/0014731

    Logo Evropské unie

ŠANCE pro HONZU
Aktuálně vybráno : 132 000 Kč