Domů » Sdružení a spolky » Sport » Marek Causidis opět závodí

V loňské běžecké sezóně dosáhl dobratický Marek Causidis několik skvělých výsledků na dlouhých, extrémních tratích. Pak se na nějaký čas odmlčel. První srpnovou sobotu se opět objevil mezi účastníky zajímavého závodu v Beskydech. Tak je dobré se zeptat, co nového můžeme čekat od Marka letos.

Lysohorský čtyřlístek 2015

Po déle trvajících zdravotních potížích ses opět postavil na start běžeckého závodu, co to bylo?

V sobotu 1.8. se doma v Beskydech konalo MČR v UltraSkyMarathonu – 66km/4000m. Po 10 měsících jsem se konečně cítil zdravotně úplně fit, a na závod jsem se moc těšil, ale tak nějak převládala taktika, že si to rozběhnu na pohodu a hlavně doběhnu.

Popiš nám, jak celý závod probíhal?

Start závodu byl naplánován na 7 hodin ráno, a to v krásném horském areálu na Armaturce a začalo se výběhem místní sjezdovky, poté jsme přeběhli po hřebeni přes Švarnou Hanku až na Ježánky, a odtud už zase stoupali, poprvé na Lysou. Nahoru jsem se držel zkušených borců (pozdějších medailistů), kteří si to rozběhli tak, jak potřebovali, ale dolů mi už chlapi začali utíkat. Já jsem věděl, že pokud chci dokončit, musím zvolnit. V údolí Krásné jsem je před sebou viděl naposled. Nahoru jsem musel ze svých nároků slevit, zvolnil jsem, předběhli mě dva kluci, ale stále jsem se držel v první desítce. V druhém seběhu dolů na Mazák, se objevily první problémy s křečemi, které mě poté trápily až do konce závodu. Dole jsem tedy musel zhruba na 10 minut zastavit, trošku se protáhnout, abych mohl dále pokračovat. Třetí výstup byl nekonečný, nahoru jsem se nějak protrápil a v třetím seběhu do Malenovic mě křeče postihly znovu. Tak jsem opět na 10 minut zastavil, osvěžil si nohy ve vodě a do kopce jsem se vzpamatoval, ztrátu smazal a dokonce jsem předběhl dva soupeře a držel 8.místo. Následoval už jen poslední 10km seběh s jedním mírným stoupáním. Zhruba pět kilometrů před cílem jsem v dáli před sebou zahlédl první ženu, průběžně sedmou v pořadí, Míšu Mertovou. Cítil jsem se dobře, a po 60km, se mi nohy poprvé od startu pořádně rozeběhly, tak jsem se tedy rozhodl Míšu stíhat. To se mi asi dva kilometry před cílem povedlo a následoval tedy společný doběh do cíle, který vyvrcholil závěrečným 500 metrovým sprintem. Nakonec jsem byl úspěšnější a doběhl na 7 místě, v čase 7:47 hod.

Máš za sebou, myslím si, velice vydařený závod, co říci na závěr?

Děkuji pořadatelům za perfektně zorganizovaný a po celou dobu velice přátelský závod.  A také všem, kteří mě, nejen na trati podporovali. Bez vás, kamarádů, by to nešlo. Samozřejmě poděkování patří českému TNF a všem partnerům za podporu.

Gratulujeme k vynikajícímu umístění, díky za dobrou reprezentaci naší obce v celorepublikovém měřítku a přejeme do dalších plánovaných běhů především tolik potřebné zdraví.

O tom, že to Marek myslí s běháním vážně svědčí umístění v dalším závodě.  Dnes 8.srpna běžel zajímavý závod pod názvem „Běhej lesy Bílá“, kde doběhl na trase 20 km na vynikajícím 3.místě!



  • Modernizace webových stránek hrazena z projektu CZ.03.4.74/0.0/0.0/18_092/0014731

    Logo Evropské unie

ŠANCE pro HONZU
Aktuálně vybráno : 132 000 Kč