Domů » Sdružení a spolky » Sport » Fotbalistům začíná jaro – rozhovor s trenérem

Zimní přípravu zahájili fotbalisté 22.ledna, pod vedením Mariana Causidise povětšinou „oblíbeným běháním“ venku v Dobraticích a na Olešné, druhá část pak probíhala vždy v tělocvičně. Od února už fotbalisty v přípravě vedl trenér Marián Korabík. Příprava probíhala v Dobraticích, venku a v tělocvičně, příp. tréninky na umělce ve Frýdku.
Co se odehrálo před začínající jarní částí fotbalového ročníku 2016-2017 jsme se zeptali kouče týmu Mariána Korabíka.

Jak hodnotíš letošní zimní přípravu z hlediska trenéra?

Po deseti letech mě v zimní přípravě opravdu už nic moc nepřekvapí, řeknu to takhle – vždy by to mohlo být lepší, různé omluvenky jsou a budou asi na této úrovni pořád. Je na samotných hráčích, aby si uvědomili, že to dělají především pro sebe, a že to nepopulární běhání v kopcích prostě k fotbalu v zimě patří! Ale abych jen nekritizoval, tak určitě to byla jedna z těch vydařenějších zimních příprav. Zejména soustředění v Horní Lomné proběhlo nasazením hráčů k mé skoro plné spokojenosti. Určitě negativem je, že noví hráči s námi doposud absolvovali jen málo tréninkových jednotek. O výsledky v přípravě nejde, jsou zavádějící a nemají naprosto žádnou vypovídající schopnost. Důležitější je, jakým způsobem se mužstvo prezentovalo ať už v průběhu celého zápasu či jeho pasážích, a zde musím konstatovat, že jsem viděl mnoho pozitivního i samozřejmě negativního a o to v přípravě jde. Teď je důležité si z těchto zápasů vzít poučení a navázat na ty pozitivní věci a odbourat nedostatky. Z mého pohledu byl nejkvalitnější zápas s Českým Těšínem, kdy i přes prohru 2-5 byl vidět velmi kvalitní fotbal z obou stran. Rovněž utkání s dorostem Třince U 19 bylo velmi přínosné. Utkání v každém případě ukázaly, že je na čem stavět. Příprava slouží rovněž k tomu, aby se vyzkoušely i potencionální možné posily do kádru.

Podzim byl doslova přeplněn zraněním hráčů, jak to vypadá nyní?

Začnu absencí hráčů, protože těch bylo po podzimu, jak zmiňuješ, docela dost. V Dobraticích probíhá prostě generační výměna. Pro zranění nemám (zatím) k dispozici Bélu, L.Klesniaka, V.Školu, Bortlíčka. S fotbalem chce skončit Uherek, chybí rovněž J.Škola. Svoje působení v klubu ukončili Zeman, Číž (přestup do konce června do Řepišt), Mandičak (návrat do Frýdlantu), do Nošovic odešel M.Dobiáš. Zde bych chtěl vyzdvihnout a poděkovat Honzovi Mandičakovi za jeho služby pro mančaft. V přípravě se nám především osvědčil příchod klasického útočníka Vojty Zabelky, zpátky k nám přichází z Tošanovic všem dobře známý Lukáš Somr. Samozřejmě jsme měli v zorném úhlu i další fotbalisty, které bychom potřebovali a oni by mohli mít svoje místo v sestavě Dobratic.

Tak nám tedy řekni, kdo bude novou tváří v jarní části 1.A třídy v dobratickém dresu?

Kromě již zmiňovaného Zabelky a návratu Somra se v dobratickém dresu představí střední záložník Adam Šigut, který má divizní zkušenosti z Frýdlantu. Posledním přicházejícím hráčem je sedmnáctiletý mladíček z Palkovic Matěj Svobodník, který se mi velice líbil v přípravném utkání proti nám v zimní přípravě. Aniž bych snižoval kvality všech příchozích, pro mne je největší radostí a posilou návrat Tesarčíka do brány a doufám, že si ty svoje zdravotní komplikace vybral už do konce svého života.

S jakým cílem jdeš jako trenér týmu do jarní části soutěže? Po podzimu mají Dobratice jen 14 bodů!

Tady není co řešit, hrajeme o záchranu a já věřím, že s tímto kádrem se nám to podaří! Už v sobotu nás čeká derby s Dobrou a určitě chceme vyhrát. To stejné ale bude chtít i soupeř pod vedením nového trenéra. Budeme chtít na jaře využívat především domácí prostředí k zisku důležitých bodů. Věřím, že nám k tomu pomohou i naši skvělí diváci, které tímto zvu na naše zápasy a prosím o jejich hlasitou podporu. Dobratice do toho!   KaMoš



  • Modernizace webových stránek hrazena z projektu CZ.03.4.74/0.0/0.0/18_092/0014731

    Logo Evropské unie

ŠANCE pro HONZU
Aktuálně vybráno : 132 000 Kč