Domů » Sdružení a spolky » Sport » Marek Causidis ve Francii nezklamal

V sobotu 8.července se ve francouzském  Val d’Isere uskutečnil otevřený evropský šampionát European Skyrunning Champs v Ultra Sky. Ve  skromnější české výpravě byli čtyři zástupci, dvě ženy M.Mertová a Z.Urbancová a mezi muži společně s A.Palkem dobratický Marek Causidis.  Závod se konal pod novým názvem High Trail Vanoise a měl mírně pozměněnou trať, když se v průběhu závodu dvakrát sbíhalo do údolí k Val d‘ Isere. Poprvé asi v polovině trati do La Daille a podruhé zhruba na 48.km do Le Fornet.

Parametry závodu byly 70km/5400m, ale co je důležité zmínit je to, že se jedná o nejvýše položený závod v Evropě, když nejvyšší bod tratě na Grande Motte je ve výšce 3636m. Bohužel letos klimatické podmínky neumožnily závodníkům dosáhnut až na vrchol. Nebezpečné trhliny v ledovci donutily pořadatele vynechat tyto úseky z tratě a tak se úsek na ledovci zkrátí, jde především o bezpečnost běžců. Těžko říci, s jakými ambicemi šli naši do závodu, ale můžeme říci, že náš Marek Causidis se statečně pral se světovými legendami na trati, kde je momentálně dominantním Španěl L.Hernando. Ten také od počátku vládl závodem a suverénně vyhrál ve vynikajícím čase 8,17,05 hodin, druhý doběhl Dunad-Palazz (8,31,44) a třetí další favorit Rus Mityaev (8,43,10).

Marek Causidis se v posledních kilometrech vypjal k maximálnímu výkonu a dokončil běh na skvělém desátém místě v čase 9,44,35 hodin. Druhý náš běžec A.Palko (10,32,04) se v konečných výsledcích zařadil na 22.místo, ve své věkové kategorii dokonce skočil na místo páté.  Více ze závodu přiblížíme čtenářům po návratu závodníků z Francie. K.Moškoř



  • Modernizace webových stránek hrazena z projektu CZ.03.4.74/0.0/0.0/18_092/0014731

    Logo Evropské unie