Domů » Sdružení a spolky » Klub důchodců » Důchodci hrají karty

 

Podzimní dny přinášejí sebou chladné počasí, brzy se stmívá a to je čas si posedět s přáteli, případně si zahrát různé společenské hry. Tak také činí parta hráčů z Klubu důchodců Dobratice a scházejí se již tradičně na začátku listopadu ke hře „ Žolík“ v místní hospůdce Obecník. Vždy vše celou hru organizačně připraví a řídí paní Kostková. Hra se všem líbí už proto, že si po čtyřech hrách prostřídáme své soupeře a hrajeme zpravidla na čtyři střídání stolů, což zabere cca 3,5 hodiny hry. Vítězem se tentokrát stala paní Gurníková Dagmar.

Něco z historie této oblíbené hry. Karetní hra „Žolík“ se datuje od roku 1832. Celou hru žolík, tehdy zvaná „ Joker“ vynalezl továrník a lékárník pan Rufford z Londýna. Po jeho smrti (+1874) doznaly karty řadu grafických změn, ale pravidla hry se neměnila. Po roce 1912 až do současnosti si různé firmy, společnosti vyrábějící karty mění různě grafickou podobu karet a papíru. V poslední době řada firem upouští od výroby herních karet díky přílivu levnějšího materiálu z východu, hlavně z Číny.

Po smrti p. Rufforda jsou práva na hru „JOKER“ uchovány v londýnské Národní bance (poz. výtažek z internetu).

Po ukončení hry a vyhodnocení se rozcházíme do svých domovů a těšíme se na příští setkání u této hry, která je zřejmě oblíbená ve většině rodin. Přijde vhod, když je sychravé počasí si posedět při hře u dobrého kafíčka nebo vylepšeného čaje. Kohut Jiří, člen KD.



  • Modernizace webových stránek hrazena z projektu CZ.03.4.74/0.0/0.0/18_092/0014731

    Logo Evropské unie