Domů » O obci » Informace » Upozornění Hasičského záchranného sboru – oslavy konce roku

 

Blíží se závěr roku a s ním i čas silvestrovských oslav. S nimi také přichází řada nebezpečí, zejména proto, že se samozřejmě jejich příprava neobejde bez obstarání tzv. zábavné pyrotechniky.

Největší nebezpečí představují neodborně podomácku vyrobené pyrotechnické výrobky, proto používejte pouze pyrotechniku uvedenou do oběhu legálně s návodem, jak ji obsluhovat a skladovat.

Zábavnou pyrotechniku používejte tak, abyste předešli zraněním nebo škodám na majetku. Pyrotechniku skladujte v suchu a chladu (nikdy ne v blízkosti topení, kamen nebo jiných zdrojů tepla) a mimo dosah dětí. Je vhodné odklidit z balkonů veškerý hořlavý materiál, který by mohla odpálená pyrotechnika snadno zapálit. Vždy dodržujte návod výrobce. Při manipulaci nemiřte na sebe ani na ostatní osoby. Neodpalujte pyrotechniku z oken svého bytu či domu. S pyrotechnikou manipulujte vždy na volném prostranství, v dostatečné vzdálenosti od domů, zaparkovaných aut, kontejnerů, stromů a keřů (použití pyrotechnických výrobků v bytech a uzavřených prostorách je zpravidla zakázáno). Nesbírejte nevybuchlé petardy a nesahejte na ně. A rozhodně nikdy nepoužívejte pyrotechniku pod vlivem alkoholu.

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na domácí zvířata. Uvědomme si, že zvířata velice bolestně vnímají zvukové projevy při odpálené pyrotechnice, když např. pes má oproti člověku asi 16x citlivější sluch. A stres, strach, agrese nebo pokusy o útěk našich domácích mazlíčků jsou ty nejmenší následky našich veselých silvestrovských oslav.

 

por. Ing. Dalibor Kubátka

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje

územní odbor Frýdek-Místek

pracoviště POOKŘ

Pavlíkova 2264

738 01 Frýdek-Místek

 



  • Modernizace webových stránek hrazena z projektu CZ.03.4.74/0.0/0.0/18_092/0014731

    Logo Evropské unie

ŠANCE pro HONZU
Aktuálně vybráno : 132 000 Kč