Domů » O obci » Informace » Senioři na horách

Byl krásný prosluněný den 12. září tr., senioři Klubu důchodců Dobratice  ( v počtu 16 účastníků) vyrážejí do Beskyd. Tentokrát jsme cestovali vlakem a autobusem do Veřovic a pak se vydali na trasu cca 7,5 km přes Malý Javorník na Velký Javorník. Počasí nám přálo, tak jsme nádherně viděli Lysou horu, Smrk, Kněhyni, Radhošť, Ondřejník aj..  Cestou jsme potkávali hřibaře s taškami nádherných praváků. Při výstupu bylo vidět, jak dřevorubci musí likvidovat především smrkové stromy napadené kůrovcem, je to smutný pohled. Cesta na vrchol vede částečně po lesní asfaltové cestě a z Malého Javorníku na Velký Javorník je cesta značně kamenitá až pod samotný vrchol hory. Velký Javorník ( 918 m.n.m.) patří mezi nejnavštěvovanější hory Beskyd. Současná chata Velký Javorník, byla postavena v roce 1934 až 1935. Původní turistická chata byla postavena v roce 1895, ale v roce 1915 tato turistická chata vyhořela.

V chatě bylo v nabídce bohaté občerstvení, dobrá polévka „ Kulajda“ a „ Zelňačka“, nechybělo pivo Radegast 12° a různé nealko. Velký Javorník je údajně nejvíce navštěvován o víkendech. Na všední den byl na vrcholu k překvapení dosti turistický ruch, jak cyklisté, rodinky s kočárky a běžní turisté, převážně důchodci. Někteří z nás si vyšlápli na dřevěnou rozhlednu, která je vysoká 26 m, má 106 schodů, ale ten rozhled za krásného počasí je nádhera. Rozhledna byla postavena v roce 2013.

Zpáteční cestu jsme zvolili jiným směrem, po příjezdové asfaltové trase na vrchol hory. Všichni účastníci výšlapu byli spokojeni, sice druhý den ještě trochu bolely nožky, ale ten dobrý pocit, že člověk v daném věku něco udělal pro sebe, viděl krásnou přírodu a trávil pohyb na čerstvém čistém vzduchu, zahnal všechny neduhy těla.

https://obecdobratice.rajce.idnes.cz/Seniori_na_horach/

Kohut Jiří, člen KD

 



  • Modernizace webových stránek hrazena z projektu CZ.03.4.74/0.0/0.0/18_092/0014731

    Logo Evropské unie

ŠANCE pro HONZU
Aktuálně vybráno : 132 000 Kč