Domů » O obci » Informace » Informace Policie Moravskoslezského kraje – Podvody spáchané na seniorech

Ostrava 18. března 2019

„Volající vnuci…“

V letošním roce jsme zaznamenali v regionu 16 skutků podvodů spáchaných na seniorech. Nejčastější legendou jsou opět volající „VNUCI.“ Oběti peníze většinou nevydaly (v 15 případech). Nejčastěji byly tyto skutky spáchány na Karvinsku a Opavsku, dva případy prověřujeme na Novojičínsku a Bruntálsku, jeden na Opavsku.

Moravskoslezští policisté započali v pátek 15. 3. 2019 prověřovat tři oznámení seniorů, které měli telefonicky kontaktovat v rozmezí čtyř hodin odpoledne 15. 3. 2019 jejich „vnuci.“ Alespoň takto se při komunikaci volající představili. Způsob spáchání činu byl obdobný. Úvodní oslovení „ahoj babi/dědo“ brzy vystřídala vstřícná komunikace, v jejím průběhu většinou seniorky oslovily volajícího křestním jménem jejich vnuka, načež volající souhlasil a uvedené jméno při telefonátu užíval. Následně volající „příbuzný“ požadoval půjčku nemalé finanční částky v rozsahu set tisíc korun. Všichni „vnuci“ kontaktovali oběti prostřednictvím pevných linek. Oslovené seniorky a senior zareagovali správně, požadavky volajících nereflektovali a následně byla učiněna oznámení policistům.

V sobotu 16. 3. 2019 jsme zahájili prověřování dalšího případu, kdy senior v Karviné bohužel desítky tisíc zcela neznámému člověku předal.

O předmětných pokusech o vylákání peněz seniorů jsme opakovaně informovali. Vzhledem ke znovu zaznamenaným pokusům a četnosti případů je na místě opakování základních doporučení seniorům pro tyto kritické situace. Také díky osvětě většina seniorů finance neznámým nevydá.

Zopakování rad:

Jste-li kontaktováni neznámým volajícím, který se představí jako Váš příbuzný a požaduje půjčení peněz (z jakéhokoliv důvodu – například sděluje, že se stal účastníkem dopravní nehody, má různé problémy – potřebuje finance na právníka…), požadavek neakceptujte a zásadně peníze nepředávejte neznámým lidem.

Situaci nejprve ověřte zpětným telefonátem u svých blízkých, zda skutečně volal člen rodiny a peníze neodevzdávejte neznámým lidem. Ani kdyby volající „příbuzný“ tvrdil, že nemůže dorazit a že peníze nutně potřebuje, proto posílá jiného člověka, peníze neznámému člověku nepředávejte. Neznámé osoby nepouštějte do svých příbytků (byť Vás kontaktují s jakoukoliv záminkou). Předmětnou událost sdělte policistům na lince 158.

Znovu svým blízkým – seniorům – připomeňte, jak se chovat v popsané chvíli, nereflektovat jakékoliv telefonáty volajících s požadavky na finance, byť se volající představí jako příbuzný (vnuk, syn…) a sděluje rozličné důvody, proč peníze urgentně (nyní, hned…) potřebuje. Zmiňte, že volající mohou tvrdit rozličné důvody, proč nemohou za seniorem dorazit sami a proč posílají jiného člověka. Doplňte, aby zásadně do obydlí nepouštěli neznámé osoby.

K tématu již zveřejněná statistická data:

V loňském roce jsme v regionu prověřovali 56 trestných činů podvodů spáchaných na seniorech. Nejčastěji užili pachatelé právě legendy „VNUK“ a to celkem v 25 případech (peníze vydali senioři „jen“ ve třech případech, škoda na majetku přesáhla 500 000 korun). Pokud by senioři vydali peníze ve všech 25 případech, škoda by přesáhla 2 290 000 korun.

Informovanost seniorů:

Moravskoslezští policisté pokračují v preventivních a informačních aktivitách. Realizujeme různé besedy pro seniory, stejně jako v loňském roce je před námi tradiční týden čtení seniorům, který začne 11. dubna 2019. Seniory zveme na besedu, která se uskuteční ve čtvrtek 11. dubna 2019 od 10 hodin v Knihovně města Ostravy, pobočka Fifejdy. Na akci mohou senioři získat knihu moravskoslezské policie Černá kronika aneb ze soudních síní, tak další informační materiál. Pro zrakově handicapované je připravena audiokniha. Odkaz k loňské akci naleznete na https://www.policie.cz/clanek/policiste-seniorum.aspx.

V průběhu besed využíváme publikaci moravskoslezské policie Černá kronika aneb ze soudních síní, která obsahuje příběhy nejčastějších trestných činů páchaných na seniorech. Závěr příběhu vždy náleží radám seniorům. Publikace je dostupná ve všech moravskoslezských knihovnách. Kniha samozřejmě obsahuje také povídku O vnucích.

Dobrý den. Paní Anežka Vlídná? Posílá mě Váš vnuk Jarda,“ ozvalo se z domácího telefonu v domě s pečovatelskou službou, kde paní Anežka už nějakou dobu bydlela.

„Áaach, Jaroušek si na mě vzpomněl,“ zaradovala se. Jaroušek byl její milovaný vnuk. Jediný, kterého měla a který za ní občas přišel i do jejího nového domova…..

mjr. Mgr. Gabriela Pokorná

vrchní komisař

 

 



  • Modernizace webových stránek hrazena z projektu CZ.03.4.74/0.0/0.0/18_092/0014731

    Logo Evropské unie

ŠANCE pro HONZU
Aktuálně vybráno : 132 000 Kč