Domů » Sdružení a spolky » Sport » Brankostroj zvládly lépe Dobratice

V další přípravném utkání si Dobratice pozvaly sousední celek z Raškovic. Střílelo se jako na střelnici a diváci mohli vidět celkem dvanáct branek.

Teplé letní počasí a ideálně připravená hrací plocha dobratického hřiště byla pozitiva, která přivítala fotbalisty Dobratic a sousedních Raškovic k dalšímu přátelskému utkání v rámci přípravy na nový ročník krajských mistrovských fotbalových soutěží. Co ale nebylo ideální, byla zesílená hygienická opatření proti pandemii Covid-19, která vůbec fotbalu nepřejí. Roušky, rozestupy, dezinfekce, to vše neblaze působí na fotbal. Na fotbal, který se hraje pro diváky a těm tato opatření, mírně řečeno, komplikují život, což se především odráží v návštěvnosti. Nicméně musíme brát stav, který je a realita je taková, jaká je.

Do prvního poločasu domácí trenér Korabík poslal na trávník tuto přinejmenším zajímavou sestavu: Tesarčík – Dobiáš, Lýsek, Slavík, Březina, Kohut – Šimeček, Pařenica, Kantor, Causidis – Bocek. Do utkání pak naskočil ještě Skotnica. To, že trenér postrádal několik hráčů, mělo za důsledek, že se na hrotu útoku vystřídali oba dobratičtí brankáři, v prvním poločase  Bocek a ve druhém poločase pro změnu Tesarčík.  Paradoxně oba dva  měli příležitosti si vyzkoušet, jaké to je stát v pozici sami na brankáře a zakončovat, k tomu se dostaneme v reportáži.

První poločas začal velmi svižně ze strany domácích a již ve čtvrté minutě po samostatné akci z poloviny hřiště zakončoval na zadní tyč Causidis, 1:0. Za minutu na to se zaskvěl Tesarčík, který reflexivně nohami vyrazil střelu mířící k jeho levé tyči. Bylo vidět, že všichni hráči touží po gólech a průběh utkání nás přesvědčil o tom na sto procent. Kdyby se hrálo na šance, tak by byl výsledek pro domácí dvouciferný  a k tomu ještě raškovickému gólmanovi zvonilo dlouho v uších, kdy se míč z kopaček dobratických zastavil čtyřikrát na tyčce nebo břevnu jeho svatyně. Fotbal se hrál v tom vedru nečekaně dobrý a mnohé akce lze označit s visačkou – parádní. Jak už jsme uvedli,  kombinační hra přinášela šance a v těch zpočátku vynikal M.Causidis a překvapivě hrotový Bocek. Jak se nedá trefit míč z pár kroků nebo proč zrovna k brance schází jen centimetry a míč končí na tyčce, to jsou časté otazníky nejen aktérů na hřišti. Na dvoubrankový rozdíl zvýšil povedenou střelou Šimeček a potvrdil herní převahu Dobratic.  Asi největší kuriozitou v první půli se představil nejzkušenější hráč na hřišti Patrik Lýsek. Ten po rohovém kopu Pařenici z metru přestřelil branku! Nevěříte, mrkněte se do fotoalba, důkaz je zřejmý. Mohlo být tzv.vymalováno, ale nebylo. Po nedorozumění mezi obránci a Tesarčíkem snížili hosté ve 34.minutě na 2:1. Domácí po té zase zapnuli fotbalový motor na vyšší otáčky a Bockovi chybělo jen více zkušeností k navýšení stavu. To učinil až M.Causidis ve 39.minutě. To si vzpomněl na zimní přípravu, kdy hraje sálovou kopanou, tentokrát na zeleném pažitu si udělal ze tří zadáků kužely a zakončil průnikem a dloubákem vedle gólmana, nejpěknější moment poločasu, 3:1. Raškovicím opět stačilo jen málo a pěkné uvolnění protihráče znamenalo kontaktní gól a do šaten se šlo za těsného vedení Dobratic 3:2.

Do druhého poločasu provedl trenér domácích již avizovanou změnu na postu brankáře a mezi tyče se postavil Bocek a na hrotu ho vystřídal Tesarčík. Hra částečně ztratila na důrazu a rozvolnění přineslo další branky. Po deseti minutách zahrávaly Raškovice rohový kop a nedůsledně pokrytý vysoký fotbalista v modrém dresu vyrovnal na 3:3. Remíza měla trvání jen čtyři minuty a po střele Causidise neudržel brankář míč ve své náruči a důrazný Březina jej protlačil za brankovou čáru, 4:3. Jestli byla kuriozitou „Lýskova překopávačka“ branky, tak v 62.minutě si vychutnal raškovického brankáře Pařenica. Dokázal jej totiž překonat kopem přímo od rohového praporku, unikátní branka na 5:3!  Ke cti Raškovicím jde to, že ani tento nepříznivý stav nebyl pro ně ztracen a dokázali srovnat krok i stav. Byly to dvě branky jako přes kopírák, kdy zafungovalo pravidlo „nedáš dostaneš“. Poprvé nevyužil svou největší možnost Tesarčík a hned z protiútoku přišel trest a snížení na 5:4. O dvě minuty na to, na ukazateli času svítily dvě sedmičky, se do gólovky dostal Skotnica. Gólman pohotově zakročil levou nohou a z okamžitého útoku  přišlo sólo raškovického hráče, klička brankáři a bylo to 5:5. Tento stav se domácím nezamlouval a v poslední desetiminutovce přidali dvě branky navrch. Nejprve se za svůj výborný výkon odměnil pěknou střelou Kantor a hattrick dovršil Marián Causidis, po přesném centru z pravé strany uzavřel střelecké hody na stav 7:5. A co naši brankáři? Oba díky svým spoluhráčům měli výborné příležitosti, ale všechny skončily úspěšněji pro raškovického brankáře. Tak si nemají co vyčítat, možná je malým vítězem ten starší a zkušenější, protože dostal o jeden gól méně, ale v přípravě to je vlastně jedno. Hrál se zápas, který snesl jen přídomek přípravný, ale i přesto diváci kvitovali další vítězství domácích fotbalistů nad snaživým soupeřem. Ti, co byli v ochozech, odměnili potleskem jejich snaživý výkon. Postřehy ze zápasu zaznamenali a komentář připravili PV a KM

Dobratice – Raškovice 7:5 (3:2), branky za domácí: Marián Causidis 3, Šimeček, Březina, Pařenica a Kantor
Foto: https://dobratice.rajce.idnes.cz/241._Dobratice_-_Raskovice_7_5_3_2/



  • Modernizace webových stránek hrazena z projektu CZ.03.4.74/0.0/0.0/18_092/0014731

    Logo Evropské unie

ŠANCE pro HONZU
Aktuálně vybráno : 132 000 Kč