Domů » Sdružení a spolky » Sport » TJ Dobratice - Fotbalový oddíl » Skvělé, fotbalové Dobratice podzimním mistrem!

Opravdovým vyvrcholením bylo poslední podzimní kolo krajské soutěže ve fotbale 1.A třídy, skupiny B. Žádný fotbalový režisér by nevymyslel takový scénář, aby se utkaly dva nejlepší celky ve vzájemném souboji a to se stalo nyní 11.listopadu v Dobraticích. Na 1.místě už hodně dlouho figuroval dnešní soupeř našich mužů, Dolní Datyně a po ne příliš vyvedeném minulém kole (oba kluby prohrály doma) se rozhodovalo, komu připadne titul podzimního mistra, jak jej nazývají sportovní fanoušci.

Po výhře Dobratic 2:1 se tak mohou tímto titulem celou zimu chlubit právě dobratičtí fotbalisté.

Sestavy:

Dobratice: Klesniak – Somr, Šigut, Popelka, Skotnica – Hlaváč – Kantor (88.Březina), Marek Causidis, Marián Causidis – Pánek a Zábelka (79.Lýsek), trenér Korabík.

Dolní Datyně:  Rozbroj – Kučera (75.Masopust), Tomašák, Pištěk, Dolák  – Jaworek (44.Kodenko), Stebel, Judita, Batiha (83.Klimsza) – Gistinger, Rozsíval (46.Baláž), trenér Menoušek

Rozhodčí: Žáček – Brabec a Závodný  ŽK: Šigut – Dolák, Tomašák ČK: 78.min. Šigut, 250 diváků!

Zcela zaplněné místa kolem postranní čáry u budovy TJ dokazovaly to, kdo dnes na hřišti nastupuje. Domácí trenér Marián Korabík má největší problém se zraněnými hráči pro defenzivní úkoly a tak se kombinuje, jak se dá. Do klíčového podzimního utkání vyrukoval doslova se žolíkovým hráčem, Markem Causidisem.  Ale k tomu o něco později. Soupeř, který od počátku letošního ročníku trávil čas na té nejvyšší příčce budil u dobratických respekt a také úvodní minuty tomu nasvědčovaly. Dobratice však už mají nějak dáno losem, že první půli utkání hrají na branku, kde se jim mimořádně daří. V posledních zápasech si vždy vyprodukovaly brankový náskok a nebylo tomu jinak ani tentokrát. První vzruch zařídil Skotnica už po pár sekundách, kdy se neohroženě vřítil do pokutového území a souboj s brankářem prohrál jen o milimetry. Gólman byl u míče přece jenom o zlomek rychleji. Pak nastaly tzv.časy oťukávání a bylo znát na Datyni, jak dovede nepříjemně napadat protihráče v rozehrávce. Naštěstí  se z těchto  okamžiků podařilo domácím dostat a ve 21.minutě se k první střele dostal kanonýr Zábelka, jenž těsně minul levou tyč. Ve 26.minutě  využil svou rychlost Kantor, naběhl si na kolmici mezi dva obránce, ale kličku na brankáře musel volit mimo střelecký úhel, stačil však zpětně přihrát na Marka Causidise a jeho placírka šla přesně do odkryté branky, 1:0. Gól viditelně nakopl domácí výběr, ale mírnou převahu nedokázal střelecky využít. Potom se na pár minut dostali na dostřel i Datynští, ale jediná štiplavá střela stačila jen trefit dobře postaveného Klesniaka a to bylo opravdu málo. Už se všichni pomalu viděli v šatně a před Dobraticemi se otevřel volný prostor k protiútoku, na jehož konci se míč opět dostal k Markovi Causidisovi a jeho střela našla ten správný cíl, a to byla síť hostujícho gólmana Rozbroje, 2:0.  To byl na první poločas skvělý žolík trenéra postavit Marka od počátku a tento, dnes více běžec než fotbalista, rozhodl o dvoubrankovém náskoku domácích.

Do druhého poločasu provedl hostující kouč Menoušek úpravy v sestavě s jasným záměrem nepříznivý vývoj zápasu změnit. Také to byli právě jeho svěřenci, co první ohrozili Klesniakovu branku, chyběla tomu jen přesnost v zakončení. Domácí se zbytečně více zatáhli do obranné fáze a to je vždy špatný signál.  Dařilo se odolávat i díky dobré hře zadáků skvěle dirigované Šigutem. Jenže právě v náporu hostů přicházely i nedovolené zákroky a vcelku v krátké době již zmiňovaný Šigut musel po rychlém brejku zleva přerušit akci nedovoleným zákrokem a šel dvanáct minut před koncem do sprch. Mezitím se hosté jen zastřelovali, dalo by se říci, vysoko přestřelovali i ochrannou síť za brankou domácího gólmana. Tutovku Masopusta zmenšením úhlu a včasným vyběhnutím zažehnal dobratický brankář. Zápletka nakonec přišla. V 86.minutě se utěšenou střelou prezentoval Gistinger  a vymetl pravý roh branky z pohledu Klesniaka a snížil na 2:1. Závěrečný nápor hostů přišel, leč zbytečnými slovními komentáři k rozhodčímu si jen ublížili. Po posledním výborném centru z pravého křídla se na malém vápně dostal naštěstí rychleji k míči Somr a doslova vzal míč z hlavy hostujícího hráče. Tady třeba říci, že hlava tohoto snajpra byla proklatě nízko a krvavý šrám jen dokreslil snahu dostat míč do domácí branky i za cenu zdraví. Emoce po této fotbalové akci byly veliké a skončily zbytečným pošťuchováním nespokojených datyňských hráčů.  Rozhodčí Žáček pak vypjatý závěr ukončil a Dobratice se tak dostaly výhrou před dnešního rivala. V konečné tabulce po podzimní části to znamená první místo před Stonavou jen o skóre, třetí přezimuje Dolní Datyně.

Trenér Korabík byl v závěru dost nervózní, protože si asi vzpomenul na podobný závěr zápasů v minulých kolech. Jen připomenu, že Dobratice vedly ve všech posledních utkáních doma vždy 2:0 a pokaždé to byly nervy, jak to dopadne. S Jablunkovem a Dobrou to vyšlo, minule s Jistebníkem ne. No a dnes? Štastná výhra. Je to historický úspěch klubu a my dobratickým fotbalistům gratulujeme k dílčímu úspěchu!  KaMoš

Fotky zde: https://dobratice.rajce.idnes.cz/202._SLAGR_KOLA_DOBRATICE_-_D.DATYNE_2_1/



  • Modernizace webových stránek hrazena z projektu CZ.03.4.74/0.0/0.0/18_092/0014731

    Logo Evropské unie

ŠANCE pro HONZU
Aktuálně vybráno : 132 000 Kč